Översättningar görs automatiskt av Google Translate och SigtunaHem ansvarar inte för att de är korrekta.
Ring oss

Sortera julen

Hur vi än anstränger oss för att inte låta den goda julmaten gå till spillo så blir det väl ofta extra mycket matavfall just i samband med storhelger.

Men det finns några bra saker alla kan hjälpas åt med att göra för att det ska gå smidigt att ta hand om matavfallet och återvinna det i våra miljöhus.

Till exempel kan vi låta bli att lägga papperspåsar med matavfall inne i plastpåsar för att sedan kasta dessa på golvet inne i miljörummet, som på bilden nedan…

cof

Om du använder plastpåse för att det är lättare att bära – ta då ut papperspåsen med matavfallet i miljöhuset, lägg den i rätt kärl och sortera sedan bärkassen i kärlet för plast.

Tips! Om du lämnar matavfall ofta blir det inte så stora, otympliga lass att bära.

Tänk också på att INTE kasta någon plast i matavfallet, eftersom det ska brytas ned till odlingsbar jord.

Förpackningar (glas, papper, plast och metall) sorteras fritt i olika kärl och får alltså inte lämnas samlade i plastpåsar. Det är alltid extra tryck i miljörummen just under julhelgen, och kärlen fylls upp snabbt, så tänk på att vika ihop förpackningar innan du kastar dem.

Det ska vara lätt att göra rätt, krångla inte till det. Har du sorterat hemma så är det viktigt att allt hamnar på rätt ställe i miljörummet:

• Inget avfall får vara på golvet.
• Trasiga elprylar, lampor och batterier slänger du i el-rummet.
• Förpackningar av papp, metall, glas eller plast – vik ihop om det går, kasta i kärlet för rätt material (frigolit sorteras till exempel som plast).

Till sist ett avfallstips med extra skön julkänsla: Om prylen du tänker kasta inte är trasig utan bara begagnad – släng den inte! Sälj den eller skänk bort den i stället. Det som du tycker är gammalt skräp kan vara guld värt för någon annan.

06:00 tisdag 20 december

Senaste nytt