Översättningar görs automatiskt av Google Translate och SigtunaHem ansvarar inte för att de är korrekta.
Ring oss

Vanliga frågor om hyran 2017

När börjar den nya hyran gälla?

Från och med 1 januari 2017.

Varför höjer SigtunaHem hyrorna?

Som allmännyttigt bostadsföretag tar SigtunaHem ansvar för att försörja invånare i Sigtuna kommun med bostäder. Men för att företagets ekonomi ska vara i balans måste intäkterna täcka de kostnader som finns. I samband med årets hyresförhandling har SigtunaHem och Hyresgästföreningen särskilt diskuterat tre olika aspekter av företagets verksamhet.

• Behovet av att bygga om äldre lägenheter i beståndet och ambitionen att fortsätta att bygga om i hög takt och med valfrihet enligt Mini-Midi-Maxi-modellen som ledstjärna.

• Aviserade taxehöjningar och ökade kostnader för exempelvis vatten, värme, elektricitet, IT-tjänster och avfallshantering.

• Behovet av upprustning, utveckling och löpande skötsel av det ”gemensamma vardagsrummet, våra bostadsområdens utemiljöer.

Hur stor blir hyreshöjningen för min lägenhet?

Enklaste sättet att se det är att titta på hyresavin för januari 2017 och jämföra den med tidigare avier från 2016.

Hyreshöjningen är inte generell och lika stor för alla lägenheter utan beror på vilken typ av lägenhet du bor i och hur stor den är.

Den genomsnittliga hyreshöjningen är 1,61 procent för 2017.

Men ett antal nya bostäder (Rådman Ledins väg 31–33, Solbrinken 14 och Valsta C) samt lägenheter som ingår i planen för ombyggnation enligt Mini-Midi-Maxi får en reducerad höjning.

Eftersom avtalet med Hyresgästföreningen gäller för två år kommer hyran för 2018 att höjas med 0,69 procent.

Varför ett tvåårigt avtal?

För att det skapar bättre förutsättningar för att planera och balansera ekonomin såväl för dig som hyresgäst som för företaget SigtunaHem.

Vad får jag för hyrespengarna?

Bilden nedan visar hur SigtunaHems kostnader är fördelade.

skarmavbild-2016-12-01-kl-16-22-02

Vilka kostnader syns på min hyresavi?

Hela din månadshyra inklusive eventuella tillägg (exempelvis för inglasad balkong eller dylikt) samt på separat rad priset för din fordonsplats om du har någon sådan.

Jag betalar hyran via autogiro, måste jag göra någonting med hyresavin jag fått för januari 2017?

Nej. Du som betalar med autogiro får hyresavin för att den innehåller information om hyresavtalet och din nya hyra, pengarna dras precis som vanligt automatiskt från ditt konto i januari 2017.

Innebär det nya hyresavtalet att fordonsplatserna också blir dyrare?

Hyresförhandlingen gäller bara lägenheter. Priserna för fordonsplatser ingår inte, utan sätts separat av SigtunaHem med hänsyn till tillgång och efterfrågan samt rådande marknadsläge. Information om eventuella förändringar av priser för fordonsplatser skickas ut till kontraktsinnehavare i god tid innan de genomförs.

Kan jag se min nya hyra på SigtunaHems hemsida?

Ja. Logga in på ”Mina sidor” med dina användaruppgifter så hittar du hyresavier och annan information om ditt boende hos SigtunaHem. Du loggar in med ditt personnummer och lösenord. Glömt lösenordet? Använd länken ”Glömt lösenord” vid inloggningen så får du ett nytt skickat till den mejladress du har registrerat hos SigtunaHem.

Vad gör jag som inte har någon mejladress?

Du kan beställa ett lösenord till ”Mina sidor” på sigtunahem.se genom att besöka eller kontakta vår kundservice (08-591 796 00).

 

20:06 tisdag 20 december

Senaste nytt