Översättningar görs automatiskt av Google Translate och SigtunaHem ansvarar inte för att de är korrekta.
Ring oss

Deras konst lyser upp våra områden

De skapar användarvänlig – ofta lysande – konst i våra bostadsområden. Vi hälsade på konstnärerna Karen Froede, Mikael Richter och deras kollegor i Svensk Samtidskonsts verkstad på Älgarö.

Om du bor på Magne- eller Ymergatan i Valsta har du kanske redan sett ”Du är bäst”-skylten utanför Hyresgästföreningens lokal.

Vistas du däremot oftare i krokarna kring kvarteret Nunnan eller på Hagtorns- och Nyponvägen i Sigtuna har du möjligen tagit en kvällspromenad under de varma ljuskäglor som sprids genom ”Hemljus” läckra lampskärmar.

Det är Karen Froede, Mikael Richter och deras arbetskamrater i konstnärsföreningen Svensk Samtidskonst som har tillverkat gatlamporna som sattes upp i Sigtuna i vintras.


Föreningen har ett tiotal medlemmar
(antalet varierar lite beroende på vilken typ av projekt som ska genomföras, och var) och verkar enligt den egna webbplatsen för att ”utveckla offentliga gestaltningar samt skapa förutsättningar för att öka konstens aktiva deltagande i samhället”.

Hemmabasen för Svensk Samtidskonst är en verkstad på Älgö. Vid uppfarten står ett par gulmålade baracker, en elektrisk valsmaskin, ett upplag skivor och stänger. På tomten finns också en gigantisk studsmatta, en yttepyttig bastubod – och en blänkande cirkel med LED-belysning som så småningom ska pryda en skogsdunge vid Frejgatan.

– Jag har tidigare jobbat likadant fast med neon i stället för LED-lampor, mellan husen på Tomtebogatan. Det var i samband med Kulturhuvudstadsåret i Stockholm för 20 år sedan, berättar Mikael Richter.


I oktober 2017
beviljades SigtunaHem stöd från Boverket för att utveckla utemiljöerna vid Frejgatan, Magne- och Ymergatan och Sleipnergatan. Svensk Samtidskonst skapar konstnärliga utsmyckningar till projekten – verk som inte bara är fina att titta på, utan också fyller praktiska funktioner. Installationer som är utebelysning, skulpturer som är sitt- eller liggmöbler, färger och mönster som binder samman och förhoppningsvis skapar en positiv känsla.

Mikael Richter bjuder på en kvick guidad rundtur i huset och fixar sedan kaffe och kaka i köket medan Karen Froede och SigtunaHems markchef Johanna Karlsson ivrigt diskuterar vad som ska göras på gårdarna vid Frejgatan, Sleipnergatan och Magne-/Ymergatan.

– Det är Johanna och Lola (Svensson, SigtunaHems projektledare) som har organiserat allting med boinflytandet, de har verkligen gjort ett jättejobb. Sedan har vi kommit in och gjort intervjuer och frågat vad de som bor i områdena vill ha, säger Karen Froede.

– Fokus var trygghet och dialog, och så fort man börjar prata om trygghet så kommer belysning upp, konstaterar Johanna.

– En sak som också framkom i dialogen var att det kändes för anonymt i de här områdena, därför var det viktigt för oss att arbeta med identitetsskapande, säger Karen Froede.


Hon och Mikael Richter understryker
vid flera tillfällen under besöket hur viktig den där dialogen med hyresgästerna är – att de boende får berätta hur de vill ha det. Och de som bor på Frejgatan kommer snart att kunna se hur konstnärerna har förvaltat deras tankar och önskemål genom att addera kreativitet och kombinera den med samhällsplanering och omsorgsfulla materialval.

– På Frejgatan är det just nu en muralmålning vi ska göra… , börjar Karen Froede.

– … som inte alls ser ut så där som på bilden, inflikar Mikael Richter och pekar mot en affisch som hänger på väggen vid köksbordet.

På den är en områdeskarta över Frejgatan omgärdad av en handfull bilder som illustrerar det som ska göras. Till en början handlar det om två verk, men de kommer att få sällskap av flera installationer senare.

– Sedan blir det ett Gunnebostängsel med polykarbonatskivor där vi skär ut färgade mönster, säger Karen Froede.


Muralmålningen och det mönstrade stängslet
ska presenteras den 11 juni. Men det kommer som sagt var mera.

– Det blir en skulptur och så blir det ljusringarna som ni ser här, berättar Karen Froede och pekar ut en bild på affischen.

– Det är förresten de ringarna som ligger på gräset här utanför. Den heter ”Orbit”.

Ljusprojektioner mot en fasad, ljusringar med LED-slingor som fästs i träden i skogsdungen, en ljusfigur kallad ”Freja och Frej” som ska spännas upp mellan två hustak. Plus ett antal stora, unika lampskärmar av modellen ”Hemljus” monterade på lyktstolpar. Kvällarna på Frejgatan lär bli… ljusare. Detsamma gäller även för Magne- och Ymergatan.

– Där blir det 10 ”Hemljus” som ska presenteras vid en fiktiv rundvandring den 27 augusti, berättar Karen.

– Då kommer det bara att finnas de här ”Hemljusen” på plats, och så ska vi gå runt och visa lite vad som kommer att hända…


Det finns bland annat plats
för att hänga en ”Orbit” i en träddunge även på Magne/Ymer. Och den plats som de som bor i området själva ibland kallar för ”Mörka hörnet” kommer att lysas upp av verket ”Äventyr”.

– Den hör egentligen till ”Orbit” i skogsdungen, men har liksom smitit iväg lite… , säger Karen.

– Ambitionsnivån när det gäller just lampor och skärmar är att det inte ska vara… konst, utan att det i stället ska kännas som hemma, säger Mikael Richter.


Sommaren 2019
ska Magne/Ymer få en frizon – en ”Tufri” – i form av en nio meter bred, rund, tårtformad sittskulptur med perfekt läge för den vill sitta och chilla i solen. Karen Froede går i väg och hämtar ett par provbitar av materialet som ”Tufri” ska tillverkas av. Det är ett massivt ”grönt” kompositmaterial av träfiber och polyeten, hållbart på flera sätt. Förutom att det står emot väder och vind väl är det också miljövänligt. Denna komposit är, till skillnad från många vanliga plaster, ett ”rent” material som lämnar ett mycket litet negativt avtryck vid förbränning.

– Det roligaste vore om det går att återanvända så att det blir någonting nytt den dag det bestäms att det ska bort, säger Karen.

– Men konsten är ju evig… , protesterar Mikael Richter skämtsamt.


Den ”gröna” kompositen
ska även användas i en grön slänt vid Sleipnergatan, där det just nu håller på att anläggas en väldigt speciell fotbollsplan. Den ”alpina fotbollsplanen”, där ena planhalvan lutar uppför slänten, bygger på en idé från konstnärerna. Vid sidan av planen ska ”Vågen” ligga, en plats där de som inte vill delta i matchen kan hänga. Med en böljande yta av kompositplankor vilande på en underkonstruktion av bockade stålstänger. Enligt planen ska ”Vågen” sättas på plats vid Sleipnergatan i september.

– Det blir en liggvänlig kurvatur på den, säger Karen Froede.

Nedanför ”Vågen” finns det utrymme för mer.

– Ja, där ska vi få plats med ett litet utegym, en grillplats och fyra besöksparkeringar, säger Johanna Karlsson.

– Och så ska vi plantera ängsblommor i slänterna bredvid, men det får bli nästa år så att vi inte är i vägen när det byggs i sommar.

07:00 torsdag 7 juni

Senaste nytt