Översättningar görs automatiskt av Google Translate och SigtunaHem ansvarar inte för att de är korrekta.
Ring oss

Snart lättare att söka bostad

Från 1 september blir det enklare att söka bostad i Sigtuna kommun. Då öppnar nämligen nya Sigtuna Bostadsförmedling med ambitionen att samla alla lediga hyresrätter i kommunen på en och samma plats.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att bygga upp den nya bostadsförmedlingen, Sigtuna Bostadsförmedling.

– Det är vi på SigtunaHem som fått i uppdrag från kommunen att starta den nya bostadsförmedlingen. Men den kommer inte bara att förmedla våra hyresrätter, utan även bostäder från andra hyresvärdar i kommunen, säger Maria Lundqvist, kundservice- och uthyrningschef på SigtunaHem.

Bakgrunden är att Sigtuna kommun vill göra det lättare för alla som letar bostad i kommunen genom att de endast ska behöva titta på en marknadsplats. Det innebär att den som vill ha en hyresbostad i Sigtuna kommun på sikt bara ska behöva stå i Sigtuna Bostadsförmedlings kö.

– Vi har just nu dialog med ett flertal hyresvärdar i kommunen och hoppas att så många som möjligt kommer att ansluta sig till förmedlingen, säger Maria Lundqvist.

Den nya bostadsförmedlingen flyttar in i en lokal i Kulturtorget intill Märsta centrum den 1 september och kommer att ta över administrationen för SigtunaHems interna bostadskö.

Alla som står i SigtunaHems egen kö i dag kommer i god tid att få information om vad flytten av administrationen från SigtunaHems kö till Sigtuna Bostadsförmedlings innebär för dem.

– Det kommer att vara väldigt enkelt för de köande. De ska bara godkänna att de vill stå kvar i kön på Sigtuna Bostadsförmedlings hemsida och har sex månader på sig efter 1 september. SigtunaHems egen kö avvecklas 1 september i samband med att Sigtuna Bostadsförmedling tar över administrationen, säger Maria Lundqvist.

Sigtuna Bostadsförmedling kommer att ta ut en mindre avgift på 200 kronor om året för de som står i bostadskön. När årsavgiften har betalats kommer även kötiden att flyttas över.

Bostadsförmedlingen kommer också att ta ut en avgift på 625 kronor när en lägenhet förmedlas. De avgifterna täcker kostnaderna för förmedlingen.

Läs mer om Sigtuna Bostadsförmedling på bostadsigtuna.se.

Sigtuna Bostadsförmedling

 

Frågor och svar

 • Varför startas det en ny bostadsförmedling i Sigtuna?

  Sigtuna kommun vill göra det lättare för den som står i bostadskö genom att samla alla lediga hyresbostäder på ett och samma ställe. Den som vill ha en hyresbostad i Sigtuna kommun ska på sikt bara behöva stå i Sigtuna Bostadsförmedlings kö. Samtal förs idag med flera hyresvärdar i kommunen, och ambitionen är att få så många som möjligt att erbjuda sina lediga bostäder via Sigtuna Bostadsförmedling.

 • Vem har tagit det här initiativet?

  Sigtuna kommun har gett oss på SigtunaHem uppdraget att lägga grunden för en ny och fristående bostadsförmedling, med bostäder från både oss och andra hyresvärdar. Den nya bostadsförmedlingen öppnar den 1 september 2020.

 • Vad händer med SigtunaHems egen bostadskö?

  Från och med den 1 september lämnar vi, SigtunaHem över administrationen för vår bostadskö till Sigtuna Bostadsförmedling. Och därmed upphör vår bostadskö.

  Vi, SigtunaHem, kommer fortfarande att ha ett eget kösystem för uthyrning av parkerings- och garageplatser, förråd och lokaler.

 • Vad händer med mina köpoäng som jag har i SigtunaHems kö?

  Om du väljer att anmäla/registrera dig i Sigtuna Bostadsförmedlings bostadskö får du givetvis med dig alla dina ihopsamlade poäng från vår bostadskö.

  För att kunna ta med dig dina köpoäng från vår bostadskö ska du anmäla dig till Sigtuna Bostadsförmedling senast sex månader efter att den har öppnat, det vill säga senast den 28 februari 2021, annars går du miste om den kötid och de köpoäng som du har samlat ihop i SigtunaHems bostadskö.

 • När är det lämpligt att ställa sig i kön?

  Du kan när som helst ställa dig i bostadskön. Ungdomar kan med fördel ställa sig i kö från det år de fyller 16. I väntan på att Sigtuna Bostadsförmedling ska öppna är SigtunaHems bostadsförmedling kommunens största bostadskö. Om du ställer dig i kö där börjar du direkt samla köpoäng, som du sedan kan ta med dig till Sigtuna Bostadsförmedlings kö.

  22 juli kl. 23.55 stängs möjligheten att nyregistrera sig i SigtunaHems befintliga kö.

  1 september öppnar Sigtuna Bostadsförmedling.

  Du som väljer att registrera dig i SigtunaHems kö innan den 23 juli kan registrera dig hos Sigtuna Bostadsförmedling när verksamheten där startar, och får då ta med dig intjänade poäng till den nya kön.

 • Vad kommer det att kosta att stå i den nya bostadskön?

  Sigtuna Bostadsförmedling ska bära sina egna kostnader. Därför kommer en mindre avgift om 200 kronor per år att tas ut för att stå i kön för alla som är 18 år eller äldre. När en bostad förmedlas till dig betalar du också 625 kronor för det administrationsarbete som förmedlingen innebär.

 • Kan jag fortfarande registrera mig i SigtunaHems bostadskö?

  I väntan på att Sigtuna Bostadsförmedling ska öppna kan du fortfarande registrera dig i SigtunaHems bostadskö och samla poäng som du sedan får ta med dig till Sigtuna Bostadsförmedling. Ungdomar kan med fördel ställa sig i kö från det år de fyller 16 år.

  Observera att SigtunaHems bostadskö stänger för nyregistreringar den 22 juli kl. 23.59.

 • Vad ska jag göra om jag inte vill att mina uppgifter och köpoäng ska följa med till Sigtuna Bostadsförmedling?

  Vill du inte att dina uppgifter och köpoäng ska följa med till Sigtuna Bostadsförmedling ska du avregistrera dig från SigtunaHems bostadskö innan den 22 juli kl. 23.59. Detta innebär att dina köpoäng och personuppgifter raderas och kan inte återskapas av oss.

  Från och med den 31 augusti upphör SigtunaHems egna bostadskö.

 • Var hittar jag mer information om Sigtuna Bostadsförmedling?

  Sigtuna Bostadsförmedling har en provisorisk webbplats – bostadsigtuna.se – där löpande information publiceras. Just nu pågår ett utvecklingsarbete inför starten av förmedlingen 1 september, då en ny webbplats med digitala tjänster lanseras. Sigtuna Bostadsförmedling kommer också att ha ett kontor med begränsade öppettider i lokal vid Kulturtorget på Stockholmsvägen. Kontakter med Sigtuna Bostadsförmedling kommer dock främst att ske via webbplatsen eller mejl/telefon till förmedlingens kundservice.

07:00 fredag 5 juni

Senaste nytt