Vi är rustade för vintern

När snön faller kan det gå fort. Därför står SigtunaHems snöjour redo att snabbt rycka ut och ploga, skotta, sanda och salta. Dygnet runt under fem månader.

Mellan 1 november och 31 mars anlitar SigtunaHem snöjour. Det innebär att företagets entreprenörer har beredskap att rycka ut så fort det ligger ett snötäcke på fyra centimeter på marken.

Men ibland kommer mycket snö på kort tid.

– Då kan det ibland bli svårt att hinna med. Vii kan ju omöjligen vara överallt på en och samma gång. Men vårt mål är att hinna med alla områden inom tio timmar, säger SigtunaHems markförvaltare David Fischer.

Prioriteringsordningen är tydlig. Först röjs gångvägar som leder till och från kommunens gator, och entrévägar till portar. Därefter trappor, loftgångar, broar, ramper och lastbryggor. Närmast portar och i trappor kommer inte snöröjningsmaskinerna åt och då är det handskottning som gäller.

Det är SigtunaHems entreprenör Sodexo som har totalansvar för snöröjningen – såväl tillsyn, skötsel som rapportering av till exempel istappar.

Sodexo tar i sin tur hjälp av tre underentreprenörer.

– Men om du som hyresgäst får syn på en istapp eller isfläck är vi tacksamma om du kan ringa till vår kundservice och rapportera det. Eller om du själv har möjlighet att sanda isfläcken – innan olyckan är framme och nå­gon halkar. Det finns sand i sandlådorna runt omkring i våra områden, säger David Fischer.

Vi har egna snöskötselkartor över våra områden. Detta för att entreprenörerna ska veta hur jobbet ska utföras och var.

Vad händer med snön när vi forslar bort den? Jo, den tippas via Märsta Förenade som följer kommunens riktlinjer. Varje år så hänvisar kommunen till en specifik plats där det är tillåtet att tippa snö. Denna plats ändras från år till år.

16:04 måndag 13 december

Senaste nytt