Fler kan köpa bostad med SigtunaHem-modellen

SigtunaHem tar fram en ny modell – för att fler ska få möjlighet att äga sin lägenhet.

– Vi ser att blandade upplåtelseformer kan medföra mer välmående, stabila och trygga bostadsområden. Och vi vill sänka instegströskeln och göra det möjligt för andra än dem med höga inkomster och sparkapital att köpa sin egen bostad. Därför har vi tagit fram SigtunaHems-modellen när vi nu för första gången bygger bostadsrätter, säger SigtunaHems vd Göran Langer.

Föreningarna som bildas enligt SigtunaHems-modellen är helt vanliga bostadsrättsföreningar, med samma rättigheter och skyldigheter som traditionella föreningar. Den huvudsakliga skillnaden mot traditionella bostadsrätter ligger i hur föreningarna finansieras, vilket innebär många fördelar:

  • Lägre pris och krav på kontantinsats för köpare eftersom föreningen tar största delen av lånet – inte den som köper
  • Föreningslånet ges ut med fast ränta och lång löptid, vilket skapar trygghet och stabilitet i föreningens ekonomi
  • Föreningarna följer en gedigen och fastställd amorteringsplan så att skuldsättningen i föreningen minskar drastiskt över tid.

Finansieringsupplägget innebär lägre risk för köpare och nybildade bostadsrättsföreningar, och det faktum att avtalsparten för bostadsrättsföreningarna är ett kommunägt bolag borgar för ytterligare trygghet i affären.

– Vi ökar valfriheten genom att erbjuda det här alternativet, och ger fler människor som kanske drömt om att en dag kunna äga sitt eget boende möjlighet att förverkliga den ambitionen, säger Göran Langer.

– De gynnsamma ekonomiska villkoren innebär också att unga vuxna och nya familjer får en chans att ta sig in på bostadsmarknaden.

För att kickstarta SigtunaHem-modellen så har SigtunaHem nyligen tecknat ett samarbetsavtal med Bosam, ett företag som är specialiserade och ledande på att bilda bostadsrättsföreningar enligt en liknande modell, med fokus på att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

– Vi på Bosam har stor erfarenhet av att genomföra den här typen av modell för att sänka tröskeln in på bostadsmarknaden. Tidigare har vi endast fokuserat på samarbeten med privata fastighetsutvecklare och vi ser väldigt mycket fram emot att nu få hjälpa ett allmännyttigt fastighetsbolag på resan att ge fler chansen att förverkliga drömmen om ett eget boende, säger Bosams vd Timmy Andersson.

 

Läs mer om Bosam:

Bosam.se

 

 

08:52 måndag 19 juni

Senaste nytt