Byta lägenhet

Så här gör du

Om du vill byta din lägenhet och själv har hittat någon att byta med så måste bytet godkännas av oss på SigtunaHem. Och alla som har ett förstahandskontrakt har rättigheten att byta sin lägenhet.

Du kan dock endast byta mot en annan hyresrätt.

Förutsättningen för ett bostadsbyte är att du avstår från din nuvarande hyresrätt i syfte att skaffa en annan hyresrätt. Vid byte har vi som grundregel att du ska ha bott i lägenheten i minst två år för att vi ska godkänna detta.

Enligt hyreslagen ska du vid ett byte som hyresgäst visa att du har synnerliga skäl. Ett synnerligt skäl kan exempelvis vara tillskott till familjen eller att ett barn flyttar ut och ni känner att ni behöver en mindre lägenhet.

För att SigtunaHem ska godkänna bostadsbytet krävs det att den du vill byta med klarar av att betala hyran och inte har misskött tidigare boende. Vi granskar den som ska byta på samma sätt som vi granskar ny hyresgäst. När du hittat en bytespartner som du kommit överens med så skickar ni in en ansökan här:

Ansökan lägenhetsbyte

Från det att du lämnat in en fullständig ansökan om lägenhetsbyte kan bytet tidigast ske i det månadsskiftet som infaller om tre månader.

På sidan Bytestorget kan du som bor i Sigtuna kommun läsa och lägga in annonser för att söka någon att byta lägenhet med.