Vanliga frågor om hemmet

Problem och lösningar

Några vanliga problem – och lösningar

Nedan hittar du en lista med problem som kan uppstå i ditt hem – och hur du löser dem.

Se gärna även våra instruktionsfilmer i serien ”Det här fixar du!” som ger tips och råd om vad du själv kan göra för att vårda din lägenhet på bästa sätt.

Det här fixar du!

 

 • Det är för kallt i min frys

  Kontrollera att frysen inte står i infrysningsläge. I frysen ska det normalt vara 18-20 minusgrader för att matvarorna ska hålla. I infrysningsläget ska temperaturen sänkas till 25 minusgrader. I kylskåpet ska du ha 4-8 plusgrader.

 • Tvätten är fortfarande blöt fast den är centrifugerad

  Kontrollera silen. Den behöver tömmas med jämna mellanrum.

 • Tvätten blir inte torr trots att den är tumlad

  Kontrollera om behållaren för kondensvatten behöver tömmas.

 • Strömmen har gått i ett av rummen i min lägenhet

  En propp kan ha gått. Proppen, eller säkringen, skyddar ledningarna från överbelastning. I säkringen sitter en metalltråd som smälter om ledningen blir överbelastad eller om det blir kortslutning, vissa områden har automatsäkringar som återsälls med en ”vipp-brytare”. Ta reda på varför säkringen gått och rätta till felet innan du byter ut den.

 • Det luktar illa i badrummet

  Om avloppen eller golvbrunnen inte används under en tid, till exempel när du är bortrest sjunker vattennivån. Då kan det börja lukta. Spola nytt vatten i golvbrunnen eller avloppet så försvinner lukten efter ett tag.

 • Vattnet i kranen är missfärgat

  Om vattnet varit avstängt en tid kan det bli missfärgat. Spola en liten stund tills vattnet ser ut som vanligt.

 • Stopp i avloppet

  Undvik att skölja ner kaffesump, te och ris i avloppet i köket. Om det börjar rinna ner långsamt så försök att peta loss det som fastnat i avloppsventilen.

  Rensa avloppet regelbundet genom att då och då ta bort hår, fett och annan smuts som fastnat i vattenlås under tvättfatet, diskhon och golvbrunnen i duschen eller under badkaret.

  Skruva loss vattenlås under tvättställ, eller lyft ur golvbrunnen i duschen. Torka sedan bort hår, fett och smuts med papper, och diska gärna ordentligt rent med fettlösande diskmedel med jämna mellanrum. Skruva sedan tillbaka vattenlåset och kontrollera att det inte läcker i skarvarna mellan rören.

 • Diskmaskinen tömmer inte vattnet ordentligt

  Rengör silkorgen i diskmaskinen och kontrollera att det inte fastnat matrester under propellerarmen inne i maskinen.

 • Det samlas vatten på botten/på hyllorna i min kyl

  Kontrollera om hålet där kondensvatten ska rinna av, längst inne i kylskåpet har täppts igen. Peta försiktigt med en tandpetare i hålet.

 • Frysfacket i min kyl/sval är fullt av is

  Även om kylen är självavfrostande måste frysfacket frostas av. Försök aldrig att hacka bort isen eftersom du då kan ha sönder skåpet.