Badrummet

– så sköter du det

Håll ventilerna öppna och vädra

För att få bra luft inomhus är det viktigt du som bor i lägenheten inte stänger luftventilerna hemma hos dig.

Det behöver komma in luft utifrån, varm luft är lättare än kall luft och stiger uppåt och tar sig ut genom kanaler som man har i badrummet och köket. Ny luft kommer in i din lägenhet via don, springventiler och vädringsfönster. Det är viktigt att du håller ventiler och don öppna. Det är också viktigt att du vädrar regelbundet.

För att ventilerna ska fungera på rätt sätt behöver du också göra ren dem med jämna mellanrum. Det gör du enklast genom att dammsuga det rent eller ta en trasa och ta bort damm som fastnat.

Släpp ut fukten i badrummet

Att det är vått och fuktigt i ett badrum är naturligt. Men om det blir för mycket kan det bli fuktskador. För att undvika fuktskador är det viktigt med bra ventilation.

Det enklaste sättet är att låta badrumsdörren stå lite öppen. Har du dessutom ett fönster i badrummet blir det ännu enklare att vädra igenom.

Rengör kakel och klinkers

Rengör kakel och klinker i badrummet en gång i veckan.

Då slipper du mögel som kan börja växa i rester av damm, smuts och tvål.

Ett badrum är varmt och blir fuktigt när du duschar och badar. På kaklet fastnar damm, tvålrester och hudavlagringar, som binder fukt och skapar mögel.

Ett miljövänligt sätt är att blanda lika delar ättika och vatten och spreja blandningen på väggen. Låt den verka i några minuter och torka sedan av med en mirakeltrasa. Smutsen vill gärna sätta sig i fogarna. Då kan det vara bra att använda den mjuka sidan av en vit scotch brite-svamp. Den gröna repar kaklet.

Om det redan har uppstått beläggning i fogarna

Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behöver du rengöra mer noggrant. Använd då ett miljövänligt rengöringsmedel för klinker och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spreja på väggen och låt den verka i några minuter. Borsta sedan med en nagelborste eller tandborste tills möglet är borta. Avsluta med att skölja av och torka med en mirakeltrasa. Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så skrapa inte för hårt.

varda_din_lagenhet_7
varda_din_lagenhet_6
varda_din_lagenhet_1

Så rengör du kaklet

För att på ett smidigt sätt göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrummet behöver du en blomspruta, 24-procentig ättika och en mirakeltrasa. Om kakelfogarna har blivit rödaktiga eller om det har börjat växa mögel behövs rengöringsmedel för kakel och klinkers, som finns att köpa i byggvaruhandeln. Använd då vit Scotch-Brite och nagel- eller tandborste.

Ta för vana att rengöra kakelväggar och klinkergolv en gång i veckan. Ett miljövänligt tips är att blanda 24-procentig ättika med lika delar vatten och spraya blandningen med en blomspruta. Låt vätskan verka i några minuter och torka sedan av med en mirakelduk. Om det behövs går det även bra att använda den mjuka sidan på en vit Scotch-Brite.

Om det har börjat mögla behövs lite kraftigare medel. Använd då rengöringsmedel som är särskilt framtaget för kakel och klinkers. Spraya på medlet och låt det verka. Gnugga sedan med en tand- eller nagelborste. Avsluta med att torka av med en mirakeltrasa.

Rengör golvbrunn

För att undvika stopp i avloppet och dålig lukt rengör golvbrunnen i badrummet med jämna mellanrum. Gör också rent i duschen och under badkar. Tänkt på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet.

• Ta bort locket till golvbrunnen
• Lyft upp vattenlåset. Brunnen gör du rent med rengöringsmedel och en svamp eller borste
• Vattenlåset spolas och rengörs med rengöringsmedel och en svamp eller borste
• Sätt tillbaka vattenlåset och locket. Det är viktigt att vattenlåset sätts tillbaka ordentligt och att det sitter tätt så att inte lukt uppstår.