Energispartips

Vill du ha en lägre elräkning?

Du som bor i en lägenhet hos oss betalar för hushållsel. Hushållsel är den el som förbrukas av lampor, ugn, spis, kyl, frys, handdukstork, golvvärme, tv, dator och övriga elektroniska apparater. I ett fåtal av våra fastigheter betalar man även för värmen.

I en genomsnittlig lägenhet uppgår energiförbrukningen av hushållsel till ungefär 2500 kilowattimmar på ett år, men varierar förstås beroende på storlek och hur många som bor i lägenheten. Den största delen av elförbrukningen sker i köket.

Samlade tips till dig som du kan använda för att sänka dina elkostnader

1. Stäng alltid av strömbrytaren på dina el-prylar
Fem till femton procent av din hushållsel går till hemelektronik som står i stand-by. Koppla all din hemelektronik till ett grenuttag med strömbrytare, så kan du lätt stänga av alla saker när du inte behöver använda dem.

2. Släck lamporna när du lämnar rummet
Belysning står för en femtedel av hemmets energianvändning, så här finns det både pengar och energi att spara.

3. Byt till lågenergilampor
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 procent genom att gå över till LED där det finns halogen.

4. Ställ in rätt temperatur på kyl och frys
För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 procent. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader

5. Använd vattenkokare
Koka upp vatten i vattenkokare istället för i kastrull när du till exempel ska koka te, pasta eller ägg. Om du inte har en vattenkokare – sätt lock på kastrullen. Då kokar det snabbare och du kan spara över 30 procent energi.

6. Anpassa kastrullernas storlek till plattan och använd lock vid kokning
Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 procent energi.

7. Var sparsam med vatten vid disk och tandborstning
En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd i stället balja eller diskpropp. Skrapa av matrester i stället för att skölja av dem innan du ställer in disken i diskmaskinen. När du sköljer disken använder du på bara två minuter lika mycket vatten som maskinen använder för en hel disk. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna.

Tipsa oss direkt om läckande kranar och toaletter genom att göra en Felanmälan på Mina sidor.

8. Duscha snabbt och effektivt i stället för att bada badkar
En dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowattimmar per person. Stäng därför av vattnet när du tvålar in dig. Har du möjlighet så köp gärna ett energisnålt duschmunstycke.

9. Lufttorka tvätten
Torktumlare och torkskåp är stora energitjuvar. Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1000 kilowattimmar el på att i stället hänga tvätten.

Övriga tips

Använd el vid rätt tid på dygnet
Tvätta och diska när elanvändningen i samhället är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten (om du kan utan att störa dina grannar) och på helgen. Undvik morgon och kväll som är dygnets energitoppar. Detta är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.

Stäng inte ventiler och vädringsluckor
Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxling- en och värmen att fungera effektivt.

Vädra snabbt
Vädra snabbt med tvärdrag i några minuter i stället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan.

Källor: Energispartips allmännyttan, Energimyndigheten