SFI och förskola

De ska visa fördelarna med att kunna svenska

Vilket är det bästa sättet att bli del av samhället för någon som inte är född här? Att lära sig svenska, så klart. Sigtuna kommun har startat ett projekt som riktar sig till mammor med utrikesbakgrund och som har barn mellan 1 och 5 år.

I kommunen finns många mammor med bakgrund i andra länder som är hemma med sina barn på heltid och därför inte umgås så mycket med andra utanför familjen.

Resultatet kan bli att de inte får utveckla sin svenska och därför inte känner sig hemma i det svenska samhället.

Det betyder också att deras barn kanske inte träffar så många barn som talar svenska.

Nyckeln? För de vuxna att anmäla sig till studier i svenska på SFI och för barnen att börja på förskolan.

I slutet av förra året började tre personer från Sigtuna kommun att söka kontakt med utrikesfödda kvinnor med yngre barn för att berätta om vilka möjligheter som finns.

Lisa Linefjell, Rowa Alkhatib och Zanko Masifi har hittills jobbat med att sprida information om projektet och knyta kontakter med olika verksamheter och föreningar, med öppna förskolor, mödravårdscentraler, barnavårdscentraler och biblioteken.

De är en del av ett större projekt i Sigtuna kommun, Samhällsbyggnadslyftet, som ska minska och motverka segregation.

En av aktiviteterna är att Rowa håller sagostunder på arabiska i Valsta centrum, som ett sätt att skapa kontakt med barn och deras mammor som talar det språket.

Och projektet verkar ge effekt. Redan nu har flera föräldrar valt att låta sina barn börja i förskolan och kvinnor anmält sig till studier i svenska.

Är du själv intresserad av att studera på SFI eller vill veta mer om förskolan i Sigtuna kommun? Känner du någon som kan vara intresserad? Då är du välkommen att höra av dig till:

Lisa Linefjell
lisa.linefjell@sigtuna.se
08-591 267 17 

Zanko Masifi
zanko.masifi@sigtuna.se
08-597 83 261

Rowa Alkhatib
rowa.alkhatib@sigtuna.se
08-597 832 78