Så arbetar vi med brandskydd
Din brandvarnare
Alla SigtunaHems lägenheter är utrustade med brandvarnare.
Det är av stor vikt att du kontrollerar din brandvarnare för att säkerställa att den fungerar. Det gör du genom att hålla testknappen intryckt en stund. Brandvarnaren ger då ifrån sig en gäll ljudsekvens och tystnar därefter av sig själv. Hör du ingen signal ska du byta batteriet.
När brandvarnarens batteri håller på att ta slut ger den ifrån sig korta ljudsignaler. Detta betyder att du behöver byta batteriet. Om brandvarnaren fortfarande inte fungerar – gör en felanmälan på Mina sidor så byter vi ut den.
Rengör brandvarnaren genom att emellanåt torka av den utvändigt med en lätt fuktad dammtrasa eller dammsug med en mjuk borste.
Allmänna utrymmen
Trapphus, vinds- och källargångar är viktiga utrymningsvägar. En brand i dessa utrymmen kan få svåra konsekvenser.
Framkomligheten får inte hindras. Trapphuset är räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram. Därför måste trapphus, vinds- och källargångar hållas rent från brännbart material.
Det är inte tillåtet att förvara cyklar, barnvagnar, sparkcyklar i trapphus, vinds- eller källargångar inte heller dörrmattor, skohyllor och andra brännbara saker utanför din lägenhetsdörr.
Vi ronderar för trygghetens skull. Vid våra ronderingar kan du uppmanas att ta bort saker som vi anser vara risk för brand och blockering vid utrymning.
Håll vind, källare och garagedörrar låsta, det minskar risken för anlagda bränder.
Tänk också på att inte blockera innanför din ytterdörr.
Om det brinner
Om det brinner i din lägenhet – Stäng in branden!
Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Dörren hindrar branden och den giftiga röken från att sprida sig.
Om det brinner i trapphuset – Stanna i lägenheten!
Brinner det hos någon annan och det finns rök i trapphuset – stanna i din lägenhet! Ring 112 och berätta att det brinner. Vänta i lägenheten tills räddningstjänsten hjälper dig ut. Berätta för räddningspersonalen att du är kvar i lägenheten, till exempel genom att visa dig i ett fönster
Brandsäkra ditt hem
Bra rutiner, brandskydd och kunskap om hur bränder uppstår är det bästa sättet att förebygga bränder. Men om olyckan ändå är framme så är det oerhört viktigt att du känner till brandskyddets fyra B:n:
- Brandvarnaren
- Brandsläckaren
- Brandfilten
- Boendeförsäkringen
Tre verktyg och en försäkring kan rädda dig, din familj, dina grannar i huset och din ekonomi.
Läs mer om vikten av att ha en Hemförsäkring här.
Det vanligaste brandorsakerna
Spisen: Man glömmer mat på plattan eller man får i gång spisen av misstag.
Matlagning i olja: Tänk på att inte ha spisfläkten på ifall du kokar olja i en kastrull på spisen. Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög. Det bästa är att ha en fritös.
Rökning: Än idag står rökning och framför allt sängrökning, för de flesta dödsbränderna.
Levande ljus: Bränder kan uppstå i brännbara ljushållare eller på grund av olämplig placering.
Elektriska enheter: Batteriladdning, tvättmaskiner, torktumlare och frysar.
Stearinljus: Glöm inte att släcka stearinljus om du går hemifrån. Lämna heller inte brinnande ljus obevakade i din lägenhet, om du till exempel har tänt ljus i vardagsrummet och själv behöver pyssla med något i köket. Särskilt viktigt under de mörka vintermånaderna då vi gärna tänder levande ljus hemma.
Mer information om brand
Se informationsfilmen om hur du kan Brandsäkra dig och filmen från Brandskyddsmyndigheten om hur du släcker små bränder.
Mer information om det börjar brinna finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på www.msb.se (extern webbplats)