Om direktbyten

Allmänna regler för Bytestorget

Bytestorget är ett digitalt forum för dig som vill byta lägenhet, söker någon att byta lägenhet med, eller vill hyra en lägenhet i andra hand. Bytestorget är öppet för byten och andrahandsuthyrning inom Sigtuna kommun.

Det är gratis att annonsera på Bytestorget.

Bytestorget får inte användas för några andra ändamål än de som nämnts ovan.

SigtunaHem granskar innehållet i alla annonser som skickas in till Bytestorget. Annonser som bedöms ha ett olämpligt innehåll eller inte följer reglerna kommer inte att publiceras.

 

Regler för direktbyte

Om du vill byta din lägenhet och själv har hittat någon att byta med så måste bytet godkännas av oss på SigtunaHem. Alla som har ett förstahandskontrakt har rätt att byta sin lägenhet, dock kan du endast byta din lägenhet mot en annan hyresrätt.

Förutsättningen för ett bostadsbyte är att du avstår från din nuvarande hyresrätt i syfte att skaffa en annan hyresrätt. Vi har som grundregel att du ska ha bott i lägenheten i minst två år för att vi ska godkänna detta.

Enligt hyreslagen måste du som hyresgäst visa upp synnerliga skäl för att få byta lägenhet. Exempelvis kan det vara så att ni får tillskott till familjen, eller att ett barn flyttar ut och att ni då behöver en lägenhet med färre rum.

För att SigtunaHem ska godkänna bostadsbytet krävs det också att den du vill byta med klarar av att betala hyran och inte har misskött tidigare boende. Vi granskar den som ska byta på samma sätt som ny hyresgäst granskas. När du hittat en bytespartner som du kommit överens med kan ni göra en ansökan direkt här på hemsidan:

Blanketter

Från det att du lämnat in en fullständig ansökan om lägenhetsbyte kan bytet tidigast ske i det månadsskiftet som infaller om tre månader.

Mer om byte kan du läsa i Hyreslagen kapitel 12 §35.