Trivas tillsammans

Att visa hänsyn

Ett flertal funktioner och lokaler i ett bostadsområde används av många hyresgäster. Därför är det bra med gemensamma regler för hänsynens skull.

Säkra ytor i vinds- och källarförråd

Om du har förråd på vinden eller i källaren är det inte tillåtet att förvara brandfarliga ämnen eller dra in egen el där. Det är inte heller tillåtet att röka eller tända någon låga i förråden.

Fria ytor i trapphus och entré

Det finns tillfällen när det är bråttom att komma fram och det behövs fri passage i trapphuset och entrén.

För att underlätta för sjuktransporter och utryckningspersonal samt minska brandrisken är det inte tillåtet att placera saker i trapphuset eller i entrén.

Ett fritt trapphus underlättar även städningen och den allmänna trivseln.

Flera av våra bostadsområden har cykel- och barnvagnsrum. Kontakta oss för mer information.

Tänk på de som är allergiska

Av hänsyn till alla allergiker och brandsäkerheten är det inte tillåtet att röka i våra gemensamma utrymmen, det vill säga trapphus, hissar, tvättstugor, vindar, källare och cykelrum. Och inte heller utanför porten, då röken lätt slinker in i trapphusen.

Pälsdjur kan också ställa till problem för allergiker. När din hund eller katt fäller är det viktigt att du kammar och borstar pälsen ordentligt. Rengör torktumlarfiltret extra noga när du har tvättat dina kläder, eftersom det ofta fastnar hund- och katthår där.

Miljöhus

Det är viktigt att vi håller ordning och reda samt sorterar rätt i våra miljöhus. Felsorteringar och osorterade sopor kostar en väldigt massa extra pengar för oss, vilket i slutändan drabbar dig som hyresgäst.

Fordonsplatser

Håll ordning kring din fordonsplats. Parkera inom rutan, röj snö på vintern och sopa vid behov. Om du har garage så är det inte tillåtet att använda det som ett förråd eller mekanisk verkstad.

Håll ordning i ditt bostadsområde

Ett välskött bostadsområde betyder mycket för trivseln. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att hålla ordning – allt efter förmåga.

Du kan bidra genom att plocka upp efter dig, lämna sopor på avsedd plats och hålla ordning i trapphuset.

Har du en uteplats så ingår det i ditt hyresavtal att sköta den enligt våra riktlinjer.

Du ska också hålla ordning på din balkong. Obeservera att dessa utrymmen inte är till för att förvara saker med tanke på brandrisk och snabb spridning.

Rastning av husdjur

Rastning av husdjur görs utanför bostadsområdet.

Störningar

Du som bor i en lägenhet i ett flerfamiljshus bor också nära inpå dina grannar. Därför är det ofrånkomligt att du kommer att höra dina grannar och att de kommer höra dig. Det kommer aldrig att bli knäpptyst när människor ska samsas på en begränsad yta.

Högljudda barn, ljud från badrum, grannar som städar eller bara umgås och lever sina liv är ljud som du helt enkelt får tåla om du bor i lägenhet.

En granne som är sjuk och hostar på natten eller har spädbarn med kolik tillhör också den kategorin.

Men det finns även gränser för vad som är acceptabelt. Du behöver inte tåla saker som att en granne har vilda fester flera dagar i veckan, bråkar med sin partner sent på natten eller stör friden på annat sätt vid upprepade tillfällen.

Det här är vanliga exempel på vad som räknas som en störning

 • Musik eller tv på hög volym
 • Bråk och skrikande
 • Buller och oväsen i trappen eller andra gemensamma utrymmen
 • Slammer från vinden • Hundar som skäller oavbrutet
 • Grannar som stampar i golvet
 • Städning på olämpliga tider
 • Spikande, borrande eller annat högljutt pyssel på olämpliga tider
 • Tvättning eller städning efter klockan 22.00
 • Fester och andra högljudda bjudningar
 • Hotfullt beteende

Det här är vanliga exempel på vad som inte räknas som en störning

 • Barn som skriker eller gråter högljutt – även om det sker på natten
 • Barn som leker och/eller skräpar ner, dagtid
 • Arbeten i bostaden dagtid, till exempel att borra i väggar, spika i väggar eller att möblera om under dagtid
 • Hund som skäller högljutt vid enstaka tillfällen

Det här säger hyreslagen om störningar

Enligt hyreslagen ska du som hyresgäst se till att dina grannar inte utsätts för störningar samt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick i huset du bor i. Du är också skyldig att se till att detta följs av alla som bor i lägenheten, gäster eller annan person som är där för att utföra arbete.