Person sitter med nedböjt huvud

Tillsammans mot våld i nära relationer

Nu ska medarbetare på SigtunaHem få utbildning i hur man kan jobba för att motverka våld i nära relationer.

I november genomförs en utbildningsinsats för SigtunaHem och andra fastighetsbolag i kommunen. Målet med kursen är att våra medarbetare ska få verktyg för att upptäcka tecken på våld i nära relation, kunna göra orosanmälningar och arbeta brottsförebyggande när vi träffar våra hyresgäster.

– Vi genomför utbildningen eftersom den bidrar till att motverka ett stort samhällsproblem samtidigt som den ger oss möjlighet att samverka i en mycket viktig fråga, säger Lola Svensson som är samordnare social hållbarhet på SigtunaHem och projektledare för föreningen Vi är Valsta.

– Eftersom personalen på fastighetsbolagen träffar boende i deras hem och allmäna utrymmen så kan de tidigt upptäcka tecken på våld i nära relation – men då måste de veta vad de ska leta efter. Vi hoppas att den här insatsen ska öka tryggheten och bidra till en säkrare tillvaro för boende i kommunen, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare för föreningen Trygg i Märsta.

Utbildningen är en gemensam satsning från kommunens två BID-föreningar (Business Improvement District), i samarbete med Sigtuna kommun, Sigtuna kvinnojour och Polisen. Den hålls under två förmiddagar i november och är en del av ett större initiativ för trygghet och säkerhet i Sigtuna.

Socialförvaltningen i Sigtuna kommun är en av satsningen samarbetsaktörer och där ses utbildningen som en viktig möjlighet att nå ut och få fler att agera vid misstankar om våld i nära relationer.

– Om vi ska bekämpa våld i nära relation så behöver vi kroka arm och hjälpas åt, både myndigheter och civilsamhället. Vi behöver sprida kunskap så att alla förstår att våld inte är en privat angelägenhet och att vi agerar när vi kan, säger Terese Dyrén, preventionssamordnare vid socialtjänsten.

 

 

09:00 torsdag 7 november

Senaste nytt