Färgroller mot en vägg

Fortsatt paus för HLU och tillval

I början av året pausade SigtunaHem det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet, det vi kallar för HLU, samt beställningar av tillval. Nu förlänger vi den pausen under 2024.

– Orsaken är främst det fortsatta kärva ekonomiska läget i landet med höga kostnader och stigande räntor – precis som under 2023, säger Julia Byström, HLU- och tillvalsamordnare på SigtunaHem.

Det instabila världsläget med inflation och höga räntor innebär att SigtunaHem måste vara fortsatt försiktiga med kostnader och investeringar.

I och med att HLU och tillval kostar många miljoner kronor årligen kräver det att SigtunaHem får tillräcklig täckning via hyrorna.

För att inte behöva höja hyrorna ytterligare har vi istället valt att pausa HLU och tillval under den svåra perioden.

Vad innebär det för hyresgästerna?

– Det betyder att de inte själva kan välja att renovera sin lägenhet via HLU eller beställa tillval till sin lägenhet. Har hyresgästen ett fel i sin lägenhet kan de felanmäla det precis som vanligt via mina sidor eller till kundservice, säger Julia Byström.

Vad ingår i HLU och tillval?

– HLU gäller för tapeter, målning, golvmattor, slipning av golv och lackning av skåpluckor och även för spis, kyl, frys eller kombinerad kyl och frys. För vissa hyresgäster omfattas även tvättmaskiner, torktumlare samt diskmaskiner av HLU.  Inom ramen för tillval faller inglasad balkong, trägolv, säkerhetsdörrar, byte av köksluckor och bänkskivor, spis med varmluftsugn, uppgradering kök samt uppgradering till MIDI/MAXI-nivå.

När kommer ni släppa på HLU och tillval igen?

– HLU och tillval är pausat under hela 2024 och hur det blir framöver vet vi ännu inte. Vi kommer att utreda det under 2024 och när vi vet mer kommer vi att informera om detta.

Vanliga frågor och svar

 

07:00 måndag 4 december

Senaste nytt