Pressrum

SigtunaHems pressrum

Torsdag 7 november, 2024

Tillsammans kan vi motverka våld i nära relationer!

Nu ska medarbetare på SigtunaHem få utbildning i hur man kan jobba för att motverka våld i nära relationer.

I november genomförs en utbildningsinsats för SigtunaHem och andra fastighetsbolag i kommunen. Målet med kursen är att våra medarbetare ska få verktyg för att upptäcka tecken på våld i nära relation, kunna göra orosanmälningar och arbeta brottsförebyggande när vi träffar våra hyresgäster.

– Vi genomför utbildningen eftersom den bidrar till att motverka ett stort samhällsproblem samtidigt som den ger oss möjlighet att samverka i en mycket viktig fråga, säger Lola Svensson som är samordnare social hållbarhet på SigtunaHem och projektledare för föreningen Vi är Valsta.

– Eftersom personalen på fastighetsbolagen träffar boende i deras hem och allmänna utrymmen så kan de tidigt upptäcka tecken på våld i nära relation – men då måste de veta vad de ska leta efter. Vi hoppas att den här insatsen ska öka tryggheten och bidra till en säkrare tillvaro för boende i kommunen, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare för föreningen Trygg i Märsta.

Utbildningen är en gemensam satsning från kommunens två BID-föreningar (Business Improvement District), i samarbete med Sigtuna kommun, Sigtuna kvinnojour och Polisen. Den hålls under två förmiddagar i november och är en del av ett större initiativ för trygghet och säkerhet i Sigtuna.

Socialförvaltningen i Sigtuna kommun är en av satsningen samarbetsaktörer och där ses utbildningen som en viktig möjlighet att nå ut och få fler att agera vid misstankar om våld i nära relationer.

– Om vi ska bekämpa våld i nära relation så behöver vi kroka arm och hjälpas åt, både myndigheter och civilsamhället. Vi behöver sprida kunskap så att alla förstår att våld inte är en privat angelägenhet och att vi agerar när vi kan, säger Terese Dyrén, preventionssamordnare vid socialtjänsten.

Jonathan Kumi
Områdesutvecklare
Tisdag, 22 oktober, 2024

SigtunaHem startar upp nattvandring i våra områden!

SigtunaHem startar nu upp nattvandringar i vårt bestånd, ett led i arbetet med att få trivsammare områden vandrar vi för att finnas till för de som behöver hjälp och stöd.

I dagsläget genomför Sigtuna kommun nattvandringar på fredagar, och på lördagar mellan klockan 20.00 och 24.00 med start 26 oktober kommer du att se SigtunaHem vandra med västar runt om i våra områden.

Vi genomför nattvandring i samarbete med föreningen Nattvandring och de lokala föreningarna Märsta IK, Skånela och Pakistanska kulturförening.

Målet är att finnas till, för att samtala, medla, hjälpa, stötta och mycket mer.

– Vandringarna ger också tillfälle att stärka våra föreningar samt att samarbeta med varandra och samtidigt träffa hyresgäster och prata om fördelen med att vara aktiv i föreningslivet, säger Lola Svensson, samordnare social hållbarhet, SigtunaHem.

Jonathan Kumi
Områdesutvecklare
Tisdag, 17 september 2024

Vi håller SigtunaHem rent!

Fredag 20 september så genomför vi på SigtunaHem en gemensam aktivitetsdag för alla medarbetare – vi träffar hyresgäster, städar våra områden och kollar trygghet och nedskräpning.

– Det är viktigt för trivseln och tryggheten hos såväl boende som medarbetare att vi har rent och snyggt i bostadsområdena, säger Lola Svensson, SigtunaHems samordnare för social hållbarhet.

I samband med Håll Sverige Rent-dagen i september i fjol så gick SigtunaHem man ur huse för att städa och plantera tillsammans med Hyresgästföreningen, frivilliga boende och BID-föreningarna Vi är Valsta och Trygg i Märsta.

Under årets aktivitetsdag som sker i samarbete med Hyresgästföreningen så kommer vi att fokusera på tre saker – att göra rent och snyggt i våra utemiljöer, att knacka dörr och prata med hyresgäster, att rondera våra områden och kontrollera hur status är när det gäller nedskräpning och trygghet.

– SigtunaHem har genomfört den här typen av aktiviteter tidigare och idéen kommer ursprungligen från Hyresgästföreningen. Eftersom resultatet i fjol blev så bra så kör vi igen, säger Lola Svensson.

Fredag 20 september så kommer vi att arbeta i åtta bostadsområden som valts ut i samråd med Hyresgästföreningen. Förutom medarbetare och representanter från Hyresgästföreningen så kommer alla boende i de områden som städas att få en inbjudan att delta i skräpplockningen utomhus.

– Det är ett jättefint tillfälle att vara med och göra någonting positivt i sitt bostadsområde så vi hoppas att många hyresgäster kommer ut och deltar i städningen, men det är också ett utmärkt tillfälle att träffa sina grannar och alla oss som arbetar på SigtunaHem, säger Lola Svensson.

Jonathan Kumi
Områdesutvecklare
Onsdag 3 april, 2024

Hyrorna klara för 2024–2025

Hyreshöjningen för 2024 blir 5,5 procent och gäller från 1 januari. Detta enligt en överenskommelse mellan SigtunaHem och Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingarna som inleddes i november förra året resulterade till slut i en tvåårig överenskommelse som också innebär att hyrorna för nästa år – 2025 – höjs med 5,0 procent.

Inför förhandlingarna yrkade SigtunaHem på en generell hyreshöjning på 9,75 procent för 2024.

– Ett yrkande som, även om det var högt, inte täcker våra kostnadsökningar, säger SigtunaHems vd Göran Langer.

– Med det sagt så är vi ändå nöjda med att ha nått fram till en överenskommelse med Hyresgästföreningen innan det gick till ett slutligt avgörande i Hyresmarknadskommittén. Tack vare det så får våra hyresgäster betala retroaktiv hyra för en kortare period, fortsätter han.

– Att den här lägre nivån påverkar vår förvaltning och våra möjligheter att bygga nya bostäder i den omfattning som vi skulle vilja, det råder det tyvärr ingen tvekan om. Men med en överenskommelsen på två år vet både vi och hyresgästerna de ekonomiska ramarna för en längre period och kan planera därefter.

Hyreshöjningen med 5,5 procent för innevarande år gäller från 1 januari 2024.

De nya hyrorna kommer att synas på hyresavierna för maj månad. Höjningen för årets inledande månader (januari-april) ska betalas in retroaktivt. Detta sker genom ett tillägg som fördelas lika på månaderna maj, juni och juli 2024.

Exempel

  • Din hyra har höjts med 150 kronor per månad.
  • Höjningen för perioden jan–april blir 600 kronor (4 månader x 150 kronor)
  • Det du ska betala in retroaktivt – höjningen på 600 kronor – fördelas på tre månader
  • Du betalar därför 200 kronor extra på hyran i maj, 200 kronor i juni samt slutligen 200 kronor i juli.

Hyreshöjningen för överenskommelsen andra år – 2025 – börjar gälla 1 januari 2025 och kommer att synas direkt på hyresavin för januari 2025.

För nyproducerade lägenheter (Silverskatten, Kulturtorget samt nybyggda lägenheter i Norrbacka omvandling) så gäller så kallad presumtionshyra. Detta innebär att hyreshöjningen blir något lägre än för det övriga beståndet – där höjs hyran med 4,5 procent 2024 och 4,0 procent 2025. Även här gäller samma villkor om retroaktiv betalning av hyreshöjningen för 2024 som för övriga lägenhetsbeståndet.

Göran Langer
VD
Bertil Hallbäck
Senior Adviser