Skadedjursbekämpning

Viktigt att du anmäler!

Vi samarbetar med Anticimex, som hjälper oss med att bekämpa och sanera lägenheter vid skadedjursangrepp.

Om du drabbas av skadedjur i din lägenhet är det mycket viktigt att du anmäler det så snabbt som möjligt. Skadedjur kan annars sprida sig och orsaka problem för dina grannar och skador på huset som ni bor i.

När du misstänker att du har skadedjur i ditt hem ska du anmäla det till Anticimex på 018–490 39 00.

Anticimex – 018-490 39 00

SigtunaHem står för kostnaden om Anticimex bedömer att din lägenhet behöver saneras. Hantering av möbler, kemtvätt eller andra åtgärder utöver saneringen av lägenheten betalar du själv för.

Det är viktigt att du har en hemförsäkring, då den kan täcka vissa skador och åtgärder för dig som har drabbats.

Tips! Så undviker du att få skadedjur

  • Städa regelbundet och noga, särskilt bakom kyl och frys då det är platser där kackerlackor kan trivas.
  • Ta hand om dina sopor och källsortera. Lämna inte hushållsavfall ute i trapphuset eller utomhus. Matavfall drar till sig råttor.
  • Mata inte fåglar från din balkong eller i närheten av huset som du bor i. Råttor äter det mesta, och fågelfrön och frukt lockar till sig skadedjur.
  • Var uppmärksam när du köper begagnade möbler, så att du inte får med dig vägglöss hem.
  • Ska du resa bort en längre tid? Fyll upp vattenlåset i duschen så att det inte torkar ut, då det annars finns risk att råttor känner vinddrag och tar sig in i din lägenhet genom rören.
  • Har du varit ute och rest? Tänk då på att det finns en risk att löss, kackerlackor eller andra kryp följer med dig hem i din resväska. Använd helst resväska med hårt skal och ta gärna med dig platspåsar till kläder och saker – vägglös tar sig inte igenom plast.
  • Placera din resväska högt och långt bort från sängen på ditt resmål. Tänk på hur du förvarar dina kläder. Undersök sängen där du bor så att det inte finns spillning eller djur i sängkläderna.
  • Tar du med dig mat hem från en resa? Var extra noga med förvaringen så att du inte får med dig kackerlackor hem.
  • Efter resan – tvätta helst alla kläder i 60 grader eller mer (om tvättråden på plaggen tillåter det), lägg inte resväskan på sängen hemma när du packar upp.
  • Känsliga kläder eller föremål kan frysas i minst 48 timmar om du misstänker att det finns kryp i dem.

Hos Anticimex kan du ladda ned faktablad om vanliga skadedjur. Om du är osäker så finns där också en tjänst som hjälper dig att identifiera olika typer av skadedjur och insekter:

Faktablad – Skadedjur Identifiera skadedjur