Så håller du lägenheten sval

Tips för sommartidens värmeböljor

Håll dig sval under sommaren

Sommarens värmeböljor är för många av oss välkomna tillfällen för sol, bad och uteliv. Men när du är hemma i din lägenhet och solen steker på fönsterrutorna så kan det bli för mycket av det goda. Här är våra bästa tips för hur du skapar en svalare stämning hemma i din lägenhet.

Korsdrag

Öppna fönster i olika rum i lägenhet och ventilera lägenheten genom att skapa korsdrag. När luften får fritt spelrum att dra igenom rummen så blir lägenheten svalare. Mest effektivt på kvällen när utomhustemperaturen sjunker något.

Hemmagjord luftkonditionering 1

Spreja ett lakan med kallt vatten och häng upp framför ett öppet fönster eller balkongdörren. När luften passerar genom det fuktiga lakanet så kyls den ner och ger en behagligare känsla inomhus.

Hemmagjord luftkonditionering 2

Den heta sommaren 2018 slog försäljningen av bordsfläktar alla rekord. Om du har en sådan liten bordsfläkt hemma så kan du fylla en skål med is och ställa den framför fläkten. När isbitarna smälter så sprider fläkten svalkande vindare i bostaden.

Stäng fönster och dörrar

Detta kan låta motsägelsefullt, men när det är som glödhetast mitt på dagen så kan det hjälpa att stänga ute den varma luften. Fäll ned persienner eller dra ned gardiner vid fönster som solen steker på. När kvällen och skuggan kommer kan du sedan öppna upp och dra ifrån, och släppa in den svalare kvällsluften.

Laga mat på kvällen

Om du har möjlighet så bör du undvika att laga mat när det är som varmast. Ångan från kokande vatten och värmen från spis eller ugn ökar temperaturen inomhus. Diskmaskiner, tvättmaskiner, spis, datorer, tv-apparater och annan utrustning som drivs med el utstrålar värme. Försök att undvika att använda sådan utrustning under dygnets varmaste timmar.

Varma drycker

Det här kan också låta som ett tvärt-emot-råd, men varmt kaffe eller te skyddar faktiskt mot värme. Det hjälper nämligen kroppen att ställa om sig så att du får lättare att klara av att vistas i värmen under de varmaste timmarna mitt på dagen.

Om du upplever att din lägenhet – även med hänsyn tagen till årstiden – är onormalt varm under en längre period kan du göra en felanmälan via Mina sidor.