15 smarta tips
Här är 15 tips för vad du kan göra för att spara energi och sänka din elräkning.
Kök
1. Koka upp vatten i vattenkokare i stället för i kastrull när du till exempel ska koka te, pasta eller ägg. Om du inte har en vattenkokare – sätt lock på kastrullen. Då kokar det snabbare och du kan spara över 30 procent energi.
2. Håll rätt temperatur i kyl och frys. Det räcker med -18 grader i frysen och +6 grader i kylen.
3. Handdiska inte under rinnande vatten. Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter.
4. Sluta skölja disken. Skrapa av matrester istället för att skölja av dem innan du ställer in disken i diskmaskinen. När du sköljer disken använder du på bara två minuter lika mycket vatten som maskinen använder för en hel disk.
5. Diska med full maskin. Kör diskmaskinen full och, om det är möjligt, stäng av torkfunktionen som drar mycket energi. Använd kortast möjliga diskprogram. Detta gäller även tvättmaskinen.
Badrum
1. Duscha snabbt.En kort dusch på fem minuter i stället för en kvart kan minska årsförbrukningen av varmvattnet med 500 kilowattimmar per person.
2. Stäng av handdukstorken i badrummet. Med dagens energipris (2023) kan du spara över 1 500 kronor per år.
3. Laga droppande kranar och läckande toaletter. En kran som står och droppar under ett helt år motsvarar 100 badkar fyllda med vatten. En läckande toalett kan innebära att 1 000 liter vatten per dygn försvinner.
4. Lufttorka tvätten. Torktumlare och torkskåp är stora energitjuvar. Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1 000 kWh el på att i stället hänga tvätten. Med dagens energipris (2023) innebär det över 2 500 kronor.
Alla rum
1. Använd el vid rätt tid på dygnet. Tvätta och diska när elanvändningen i samhället är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten (om du kan utan att störa dina grannar) och på helgen. Undvik morgon och kväll som är dygnets energitoppar. Detta är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.
2. Stäng inte ventiler och vädringsluckor. Ett hyreshus är byggt för att ha en fung- erande cirkulation av luft. Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxling- en och värmen att fungera effektivt.
3. Vädra snabbt med tvärdrag i några minuter i stället för att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då får du snabbt fräsch luft utan att släppa ut värme i onödan.
4. Ha energisparläge på tv och datorer. Du ställer in det i inställningar.
5. Dra ur sladden till apparater du inte använder eller använd grenuttag med strömbrytare som du kan slå på och av. På så vis undviker du standbyläget som drar energi.
6. Släck lamporna när du lämnar rummet. Och använd LED-lampor som drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
Källor: Energispartips allmännyttan, Energimyndigheten